In het wiel van …. de familie van Essen

In het wiel van …. de familie van Essen

Voor deze editie sprak ik in het centrum van Amsterdam met vader Theo, moeder Anouk, zoon Jan Junior en dochter Coco van Essen. Het is bijna koningsdag en bij de koffie worden we getracteerd op een heerlijke oranje-tompouce.

Laten we beginnen met de àllerbelangrijkste vraag: “Hoe eet iedereen zijn tompouce?”

Coco: Eerst haal ik de bovenkant er vanaf, dan eet ik het gele room op en de bodem en ik eindig met de oranje deksel. Anouk: ik eet het gele room er tussen uit met een lepeltje. Theo: ik eet een beetje room rondom, daarna de oranje deksel en dan de rest. Jan Junior: Ik begin met het lekkerste, het oranje dekseltje, dan heb ik dat in ieder geval al op! En daarna komt de rest.

Sinds wanneer fietsen jullie bij Olympia?

In 2018 is Jan Junior begonnen met fietsen. Jan Junior: Papa fietste vroeger ook en we moesten een sport doen, ik koos voor fietsen.

Heb je nog een proefles gedaan om te kijken of je het wat vond?

Nee, ik ben gewoon begonnen en ik vond het leuk.

En welke categorie ben je?

Nu ben ik categorie 7.

Ik begreep dat je heel druk bent met school, lukt het om naar de training te komen?

School gaat wel een beetje voor. Ik zit op het Barlaeus gymnasium, daar gaat wel veel tijd in zitten.

Welke klassieke taal doe je?

Ik doe Latijn en Grieks. Latijn is makkelijker en dat vind ik leuker. In beide talen komen dezelfde verhalen voor. Doordat ik minder kan trainen, is het wielrennen wat minder leuk.

Je hebt ook op de baan in het Velodrome gereden, toch?

Ja, de 1e keer was het begin een beetje spannend, maar na één les was dat over. Toen wilde ik al naar boven in de baan. We kregen les van Dennis, Erik, Niels en Lars van de Amsterdamse Baanwielerschool. We moesten in de goede houding rijden met onze elleboog enzo voor de aerodynamica.

De basis werd meteen goed aangepakt, hoor ik! En heb jij ook op de baan gereden Coco?

Ja, maar ik vond het echt saai! Dus ik ben overgestapt naar schaatsen.

Waar doe je dat?

Op de Jaap Eden baan. Maar die is nu dicht, het schaats seizoen is over. Theo: het ijs is gesmolten.

Nu is het weer tijd voor wegwielrennen. Hoe ben jij daarmee begonnen Coco?

Coco: Hoe ging dat papa? Theo: Je was net 7 jaar, mee met de training van Jan Junior en je hing over het hek, zat steeds te kijken. En toen wilde je het ook wel eens proberen. Trainer Marcel vond dat goed, je kon nog op zo’n kleine mountainbike. Gelukkig was je groot genoeg.

Weet je nog dat je de 1e wedstrijd gereden hebt?

Coco: dat weet ik niet zo goed meer. Het ging wel heel goed. Anouk: Dat was de tijdrit als onderdeel van de Triple bij de Kampioen, en die won je.

Dat ging super goed!

Ja, nu weet ik het weer. Toen ik bij de start stond, had ik rillingen! Soms had ik ook geen zin om naar wedstrijden te gaan, maar als ik eenmaal begonnen ben, vind ik het heel leuk!

Gelukkig heb je een lieve papa en mama die je overal heen brengen.

Ja, anders zat ik hier de hele dag op de bank. Nou… is trouwens ook best lekker, hahaha.

Ben je bezig met kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap?

Ja, vorig jaar was mijn 1e keer, toen was ik 5e geworden. En nu gaat het ook lekker.

En volgend jaar naar de Middelbare school, welke school is het geworden?

Hervormd Lyceum Zuid, daar ben ik blij mee en heb er veel zin in. Mijn 1e keus was Amsterdams Lyceum, maar door lopen allemaal muizen rond!

Echte muizen?

Ja, het is daar een plaag! Anouk: Toen we in de kantine zaten, kwamen er allemaal muizen langs.

Weet je al wat je later worden wil?

Ik weet het nog niet zeker, maar ik denk aan architect en politie.

En weet jij al wat je later wilt worden Jan Junior?

Nee, nog niet echt. Misschien dokter, in het leger of hartchirurg. Ik vind biologie een heel leuk vak. Zelf ben ik wel eens geopereerd en toen vond ik het heel interessant in het ziekenhuis.

Theo, jij fietst ook, hè?

Ik heb vroeger tot mijn 18e gefietst. Toen ging ik studeren en ontdekte ik dat bier drinken ook leuk was.

Heb je toen wel dit postuur gehouden?

Ik was nog magerder toen! Was een dunne aangeklede spijker. Later ben ik pas iets groter gegroeid. Het 1e jaar als student heb ik nog gefietst bij studentenvereniging “In den Beughel” in de stad van Grolsch (Enschede).

Maar je hebt het fietsen weer opgepakt.

Ja, door de kinderen. Ik stond langs de kant te kijken en na een jaar wilde ik meedoen en heb weer een fiets gekocht. Ook met het idee om gezond oud te worden. Dat laatste gaat me gelukkig goed af, maar eigenlijk fiets ik te weinig.

Fietsen jullie samen?

Theo: Nee, dat vinden ze niet leuk. Anouk: Wel op vakantie, als we in Frankrijk zijn, doen ze wel eens een tochtje samen. Dan heb ik even rust, hahaha. Theo: Daar is het wel warm hoor, met stijgen en dalen. Na 25 km is het klaar, dan gaan we lekker zwemmen.

Hebben jullie een vaste plek in Frankrijk?

Ja, we hureneen huis in de buurt van Valbonne/Mougins, aan de Cote d’Azur, daar zitten we al jaren. Het voelt als thuiskomen. We kwamen daar al toen de kinderen baby waren, hebben daar andere gezinnen ontmoet uit Engeland en Zwitserland. Een aantal zien we nu nog steeds. Als we daar zitten kan ik nog gewoon werken als het nodig is.

Zo leer je al een beetje Frans en Engels

Jan Junior: Ja, we kunnen al een beetje praten en dingen bestellen in het Frans en in het Engels kletsen.

Wel een hele reis

Theo: Sinds zij wielrennen, rijd ik een dag eerder alleen met de auto met alle koffers en de fietsen naar Frankrijk. Dat is goed te doen, 14 uur rijden. We hebben tegenwoordig natuurlijk comfortabele auto’s, airco enzo, dat was er vroeger niet. Ik krijg een voedselpakket mee van Anouk, dat staat naast me. Ik stop voor koffie en een plas, ga om 5 uur weg en kom ’s avonds om 19 uur aan. Een dag later haal ik hen van het vliegveld van Nice op, ze nemen alleen handbagage mee.

Goed geregeld!

Maar er zijn jaren voorbij gegaan, mevrouw de interviewster, dat we aan het eind van de vakantie moesten concluderen dat de fiets gedurende de hele vakantie niet was aangeraakt. Coco: Oh, gaat dat over mij!? Hahaha.

Fietsen jullie samen?

Jan Junior: meestal ga ik alleen of met papa. Dan kunnen we makkelijker ons eigen tempo aanhouden. Coco: Ik ga sneller!

Jullie hebben samen de gentlemensrace gedaan bij het 120 jarig bestaan van ASC Olympia in 2019.

Theo: Ja, ik reed met Jan Junior, dat was een mooie race. Laatst heb ik in Schijndel een koppeltijdrit gedaan met Coco. Daar reed je met z’n tweeën, waarvan één persoon geen licentiehouder mocht zijn. Er reden dus jeugdrenners met vaders en broers bijvoorbeeld. Die wedstrijd hebben we gewonnen.

Wat goed! Hadden jullie getraind?

Ja, langs de Amstel, zo dicht mogelijk achter elkaar.

Theo in het wiel van Coco?

Hahaha, nee andersom. Coco bleef wel hangen hoor, met 38 km/uur langs de Amstel. Maar we hadden te hoog tempo getraind; het parcours was net spaghetti, met heel veel bochten. Ik kreeg de tip over die wedstrijd van Henry Cutler. Een leuk evenement om te doen, kan ik iedereen aanraden.

Heb je al landelijke wedstrijden gereden?

Coco: een paar in de buurt. Het seizoen is net begonnen. Vorig jaar zijn we bij veel landelijke wedstrijden geweest. Onder andere Veenendaal. Daar konden we een foto met Dylan Groenewegen en Joop Zoetemelk maken. Theo: Het was zeer gezellig daar! We stonden bij de finish van de profs. Dylan had gewonnen en bij de huldiging werd hij geïnterviewd door de NOS. Toen brak Anouk in: “Dylan, mag ik even, foto met Coco?” Hahaha, maar de foto is gelukt!

Heb je nog een leven buiten het wielrennen?

Ja heel veel vriendinnen, te veel om op te noemen. En ik heb de hoofdrol in de eindmusical van school.

Kan je een tipje van de sluier oplichten waar het over gaat?

Ik kan gewoon de film noemen:  Sound of music, ik speel Maria.

Moet je dan ook zingen?
Pfff ja! Anders is het geen musical!

Daar heb je gelijk in, domme vraag.

Theo: 4 jaar geleden had ze ook een hoofdrol  bij de theaterschool: ze was toen Wilma Wonka…

Doen ze op je nieuwe school het HLZ ook toneel?

Dat weet ik niet, maar daar heb ik geen zin in. Als ik op Universalis kan komen, wil ik graag Spaans doen

Wat is Universalis?

Dat  is VWO PLUS. Normaal bij kan je vanaf het 2e jaars Spaans doen en bij Universalis is dat vanaf het begin.

Waar hangt dat van af?

Of er plaats is.

Ik kan alleen “por favor” in het Spaans

Jan Junior: En natuurlijk TAPAS! Mmm. Anouk: Ze hebben een Spaanse nanny gehad, daardoor kennen ze al wat woordjes. Corazon en natuurlijk: “Que si, que non ..♪♫♪”

In welke categorie rij je nu, Coco?

Categorie 4. We krijgen les van Merijn, Rick en Jan-Willem samen met de mee-rij vaders.

Wat was je laatste wedstrijd?

Ik heb gereden in Brakel bij Zaltbommel. Ik werd op het laatste heel boos en zei: “Kijk nou uit, stop eens met afsnijden!” Theo: Coco probeerde het publiek te vermaken door keihard weg te demarreren in de 1e ronde. Er ontstond een lint achter haar, maar ze sloten zich weer aan. Nog een keer demarreren, zelfde verhaal. Coco dacht: “3x is scheepsrecht!” en ze ging nóg een keer. Haar naam schalde door de speakers! Toen reed iemand weg die wat rustiger had gereden in het peloton en Coco had niets meer over. Coco: Maar ik ben wel het 2e meisje geworden.

Goed gedaan!

Mooi om te horen dat iedereen op zijn eigen manier met wielrennen bezig is; voor ontspanning, om wedstrijden te rijden of om gezond te sporten. Vergelijkbaar met het eten van een tompouce: allemaal anders, maar allemaal lekker!

Bedankt voor het leuke gesprek familie van Essen!