Oude tijden herleven met Piet van Heusden

Oude tijden herleven met Piet van Heusden

Oud-wereldkampioen Piet van Heusden zat na zijn actieve wielerloopbaan maar liefst 36 jaar in de organisatie van Olympia’s Tour. Dat verliep voor zijn gevoel totaal anders dan bij de Ronde van de Orteliusstraat, die aankomende zondag nieuw leven is ingeblazen. Met verbazing: “Wij hadden wekelijks vergaderingen met een voorzitter, deze jongelui communiceren gewoon via de telefoon.”

De 88-jarige Amsterdammer met karakteristieke snor is door de organisatie van de Ronde in de groepsapp gezet. Terwijl zij vele uren werk verzetten, krijgt Van Heusden vooral de virtuele grapjes en knipogen mee. Van Heusden scrolt door zijn telefoon: “Ik geniet. Moet je nou zien, wat ze allemaal met elkaar bespreken. Ik lach me rot. Maar het gaat wel ergens naartoe.”

Van Heusden is de enige uit de groepsapp, die de Ronde begin jaren vijftig hoogstpersoonlijk meereed. Hij deed dat vooral om zijn buren ter wille te zijn. Ze waren hartelijk over zijn prestaties in het buitenland en als hij, woonachtig op het Mercatorplein, dan eens voor vrienden en familie kon rijden, deed hij dat.

“Ik geniet. Moet je nou zien, wat ze allemaal met elkaar bespreken. Ik lach me rot. Maar het gaat wel ergens naartoe.”

ASC Olympia - Oude tijden herleven met Piet van Heusden

‘Chaotisch’

Hoewel niet helemaal van harte. Van Heusden: “De rondes op straat hadden iets chaotisch. Ik was geen fan. Dat kwam door het toenemende verkeer. Eigenaren van auto’s vonden dat de straat ook van hen was. De rondes van de Markthallen, de Vismarkt, de Westerstraat en natuurlijk de Orteliusstraat verdwenen stuk voor stuk.”

Rim Voorhaar uit de straat in de Baarsjes belde Van Heusden vorig jaar om te vertellen dat er plannen waren de Ronde terug te brengen. “Dat lukt nooit”, was de eerste gedachte van Van Heusden. Terugblikkend: “Om dezelfde reden als 63 jaar geleden: er staan overal auto’s; het is levensgevaarlijk op een racefiets.”

Wegsleepregeling

Maar Voorhaar en zijn medebestuursleden zetten het ludieke idee door en kregen medewerking van meer dan dertig sponsors en het allerbelangrijkste: een vergunning van de gemeente. “We hebben zelfs een wegsleepregeling”, zegt Voorhaar ietwat beschroomd. “Maar we doen er alles aan iedereen te laten weten dat zondag de auto gratis onder het Ramada Hotel mag staan. We denken dat het goedkomt.”

‘Fixed Gear’

Zo retro als het evenement, zo trendy de fietsen. In de hoofdcategorie strijden de wielrenners op Fixed Gear fietsen, die maar één versnelling kennen. “Dit is de meest eerlijke manier van strijden, je ziet voortdurend man-tegen-man gevechten”, vertellen mede-organisatoren Olaf Wit en Jan-Willem Blok. “Minder ploegentactiek en vanaf de start vechten voor de eerste plek. Het maakt het voor het publiek ook heel aantrekkelijk, zeker in zo’n stratenkoers van rond de dertig rondjes van een kilometer.”

En de rol van Piet van Heusden als de Orteliusstraat zondag niet alleen voor een wielerevenement wordt vrijgemaakt, maar ook voor allerlei muziek- en kunstfestiviteiten? Van Heusden: “Ik geloof dat ze me nog een rondje willen laten rijden. For old times sake. Ja, daar ben ik wel toe bereid.” Grinnikend: “Ach, ik lees het waarschijnlijk wel in de app.”

ASC Olympia - De Ronde van de Orteliusstraat

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in de Telegraaf.