Strade Nere: de eerste Amsterdamse gravelrace

Strade Nere: de eerste Amsterdamse gravelrace

Strade Nere: Zwarte Wegen. Meer sinister kun je een nieuwsbericht bijna niet beginnen. Maar niets is minder waar! Strade Nere is een gravelrace; de eerste gravelrace in Amsterdam. De naam is een contrast met Strade Bianche – dat ‘Witte Wegen’ betekent. De eerste gravelrace in Amsterdam – de Strade Nere – is op maandag 9 oktober om 18:00 uur.

Strade Nere: de eerste Amsterdamse gravelrace

Strade Nere is een totaal nieuwe en unieke koers in Amsterdam. Een pure wielerbeleving. Een klassieker in wording. De Strade Nere is een gravelrace: een kruising tussen een gewone wegkoers en een cyclocrosskoers. Gravelraces zijn in Nederland nog redelijk onbekend. Dat komt wellicht omdat wij in Nederland – en zeker in Amsterdam en omstreken – helaas maar bar weinig van die échte grind- en gravelpaden kennen, maar met wat creativiteit komen we best een heel eind!

Strade Bianche

De Strade Nere heeft – behalve de naam – wel wat weg van de Strade Bianchi; de beroemde, 190 kilometer lange (inmiddels geworden) klassieker, die sinds 2007 wordt verreden in Toscane. De Strade Bianche (die voort komt uit L’Eroica) onderscheidt zich van andere koersen, doordat bijna 70 kilometer niet over asfalt maar op onverharde grind- en zandwegen gaat; de zogenaamde ‘Strade Bianche’.

ASC Olympia - Strade Nere: de eerste Amsterdamse gravelrace

Overbrugging & voorbereiding

De Strade Nere is een ideale overbrugging tussen het wegseizoen dat inmiddels ten einde is en het aankomende crossseizoen. Het is een perfecte ‘inkomer’ voor de Amsterdamse Cross Competitie die een kleine week later begint. De Strade Nere wordt door onze buren van WVA georganiseerd op maandag 9 oktober om 18:00 uur.

Over fiets- of bandenkeuze kunnen we niet adviseren, omdat er gewoon geen ervaring is met gravelraces. Maar hieronder vind je een paar aardige startpunten:

Onderstaande YouTube video van Bruno Bobbink (Fietsbenen) over de Strade Bianche Achterhoek geeft ook een heel aardige indruk van een dergelijke koers.

De Strade Nere zal ongeveer een uur duren. Het parcours zal voor ongeveer 50% onverhard zijn en voor 50% uit asfalt bestaan. Er zullen geen technische bochten, balkjes of andere crosshindernissen zijn.

(St)rijd ook mee!

Wil jij ook een pure wielerbeleving ervaren? Wil je erbij zijn, als een nieuwe klassieker wordt geboren? Kom dan op 9 oktober om 18:00 uur naar WVA en doe mee met de Strade Nere!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*