Wereldkampioen & Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal

Wereldkampioen & Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal

Hoera! Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal is wereldkampioen geworden! Tijdens de eerste dag van de Wereldkampioenschappen Baanwielrennen in Apeldoorn versloeg Nils – samen met zijn TeamNL collega’s, Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland – in een zinderende finale van de teamsprint het team van grootmacht Groot-Brittannië bestaande uit Jack Carlin, Ryan Owens en Jason Kenny.

Dikke PR

Nils van ’t Hoenderdaal en zijn collega’s waren met 42,727 overduidelijk te sterk voor de Britten, die een tijd van 43,231 reden.

Dit is iets waar je van droomt. Als wereldkampioen sta je nóg sterker. Op de Spelen krijg je geen regenboogtrui.

 

ASC Olympia- Wereldkampioen & Olympiaan Nils van 't Hoenderdaal

“Hoewel ik deze baan helemaal niet zo heel snel vindt, reed ik in de finale toch nog een dikke PR: een openingsronde van 17,0.” vertelt Nils. “Dit hadden we niet voor mogelijk gehouden. Op de Olympische Spelen in Rio ging het helemaal niet; dat was een enorme klap. Ik heb me moeten herpakken. Hier klopte gewoon alles.” Bij de afgelopen twee Wereldkampioenschappen in Hongkong (2017) en Londen (2016) moesten Nils en zijn collega’s nog genoegen nemen met een zilveren medaille.

“Dit is iets waar je van droomt. Ik heb al vaker gezegd dat ik dit soms mooier vindt dan de Olympische Spelen. Als wereldkampioen sta je nóg sterker. Op de Spelen krijg je geen regenboogtrui.” vult Nils glunderend aan. “Ik ga hem een jaar lang, bij elke training dragen. En vanavond in slapen? Waarschijnlijk wel, ja.” 🙂

Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal

Nils trapte bij ASC Olympia voor het eerst op de pedalen. Al snel kwam zijn talent bovendrijven.

Nils stapte op 14-jarige leeftijd over van atletiek naar de wielersport. Hij sloot zich aan bij ASC Olympia. “Toen ik met atletiek stopte, kwam ik via via in aanraking met wielrennen. Bij ASC Olympia ben ik recreatief begonnen. ’s Zomers buiten, ’s winters binnen op de baan. Toen al een verwarmde, overdekte baan (het Velodrome is sinds 1998 overdekt). Rondjes rijden, binnen, warm, overdekt, dat beviel me wel. Je stapt gewoon af waar je bent begonnen! En dat geluid van die langszoevende wielrenners … Heerlijk.”

Nils kwam onder de vleugels van trainer Carolien van Herrikhuyzen – eveneens een begenadigd baanwielrenner en wereldkampioen. “Nils begon pas op zijn veertiende met wielrennen. Hij ging met zijn buurjongens mee, die al bij ASC Olympia fietsten. Hij trapte hier voor het eerst op de pedalen. Al snel kwam zijn talent bovendrijven. Ik ben met hem naar een testdag van de KNWU geweest waar Nils in de smaak viel van bondscoach Rene Wolff. Zo belandde hij al vrij snel op Papendal.”

Nils weet zich in de jaren daarna – ondanks toenemende concurrentie onder de sprinters – goed staande te houden in de selectie met snelle mannen van bondscoach Bill Huck. Nils’ troef is de snelle openingsronde die hij op de teamsprint neer weet te zetten. En dat heeft hij in Apeldoorn wederom bewezen.

Baanwielrennen in Amsterdam

Heeft Nils jou ook geïnspireerd om te gaan baanwielrennen en heb je vragen over baanwielrennen bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.