Wielrennen voor kids: al vanaf 7 jaar

Wielrennen voor kids: al vanaf 7 jaar

Bij ASC Olympia vinden we dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met de wielersport. Kinderen vinden wielrennen en mountainbiken niet alleen echt gaaf en erg leuk om te doen; jeugdwielrennen laat ze vanaf jonge leeftijd al kennismaken met ‘je best doen’. De wielersport leert kinderen hoe het is om te winnen, het leert ze om hun discipline te sterken en het geeft ze doorzettingsvermogen.

Allemaal eigenschappen die op latere leeftijd bijzonder nuttig zijn. Bovendien trainen kinderen ook nog eens hun lichamelijke conditie en blijven ze in vorm.

Jeugdwielrennen

Bij ASC Olympia kunnen kinderen al vanaf 7 jaar kennismaken met verschillende disciplines van de wielersport. We hebben zeer ervaren en gediplomeerde wielertrainers, die jeugdige renners met kennis en kunde begeleiden. Daarbij staat ‘veiligheid’ en ‘fun’ voorop; wij vinden het erg belangrijk dat kinderen (vooral de allerjongsten) wielrennen (op de weg of baan) en/of mountainbiken gewoon leuk vinden. Dat betekent natuurlijk ook, dat zij zich veilig voelen op een fiets die zij onder controle hebben.

Nieuwe video

Om kinderen te laten zien hoe gaaf het is om te wielrennen en mountainbiken bij ASC Olympia, hebben Olympianen Lucas Eenkhoorn (trainer) en Tom Spel een bijzonder fraaie video gemaakt. Deze video laat heel goed zien wat we voor en mét onze jongste renners doen bij ASC Olympia. En waarom dat zo gaaf en leuk is. Bekijk de video hieronder 🙂

Kinderen die willen kennismaken met de wielersport, kunnen – gratis en zonder enige verplichting! – bij ASC Olympia meedoen aan drie trainingen voor jeugdwielrennen. Pas daarna maken ze de keuze of ze willen doorgaan en worden ze lid van ASC Olympia. Als je zelf geen fiets hebt, kun je van ASC Olympia een racefiets, baanfiets of mountainbike gebruiken tijdens de trainingen (vooropgesteld dat fietsen in de juiste maat beschikbaar zijn).

Wat Olympianen zeggen

We hebben een paar jeugdige Olympianen gevraagd om in een paar zinnen, in hun eigen woorden te beschrijven wat ASC Olympia zo leuk maakt, welke mooie herinnering(en) en doelen zij hebben en hoe Olympia hen daarbij helpt. Lees hieronder de antwoorden van Jan en Veerle.

Jan van Schaik (11)

“Ik ben in april 2014 begonnen bij Olympia. Toen was ik 7 jaar. Ik vind Olympia echt leuk en ben altijd aanwezig bij de trainingen. In mijn eerste jaar reed ik een interclub wedstrijd op het parcours van Olympia. Omdat ik niet goed kon inklikken startte ik als laatste, maar reed de eerste ronde al meteen op kop. Ik finishte als 7e van de 22 renners. In de winter ben ik begonnen met de mountainbike training op zondag.

In 2015 ben ik begonnen met interclub wedstrijden in categorie 2. In de eerste wedstrijd in maart werd ik al meteen derde. Ik vond dat zo leuk dat ik nog beter mijn best ging doen. Toen heb ik vele podiumplaatsen behaald en zelfs een paar eerste prijzen gewonnen. In de winter met de Amsterdamse Cross Competitie meegedaan. Dat was ook heel leuk!

In 2016 kreeg ik een wedstrijd licentie waarmee ik ook landelijke wedstrijden mocht rijden. Ik heb best vaak op het podium gestaan en zelf de kwalificatie gehaald voor het Nederlands Kampioenschap in juni in Reeuwijk Bodegraven. Ik ben heel blij en trots dat ik winnaar ben geworden van het Vijf banen toernooi in categorie 3-4. In de winter ging ik weer crossen en heb ik ook vaak op baan getraind.

Nu ben ik vooral veel aan het trainen en wedstrijden aan het rijden. Dat vind ik echt het leukste. Dit jaar wil ik graag kwalificeren voor Nederlands Kampioenschap Jeugd Categorie 4 op 10 Juni in Amersfoort.”

Veerle Verbeek (15)

“Ik fiets alweer bijna zeven jaar bij ASC Olympia. Ik ben begonnen met mountainbiken in categorie 1. Daarna ben ik ook gaan racefietsen. In het begin reed ik alleen wedstrijden bij ASC Olympia, later ben ik ook gaan meedoen aan clubwedstrijden bij andere verenigingen. Sinds twee jaar rijd ik ook landelijke wedstrijden. Ik heb ook meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd; dat was een hele belevenis!”

“Bij ASC Olympia kan ik twee keer per week trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers. Het afgelopen jaar kreeg ik een trainings- en wedstrijdschema om mij goed te kunnen voorbereiden op het NK. Volgend jaar rijd ik niet meer bij de jeugd en wacht mij een nieuwe uitdaging om in een groot peloton te rijden bij de nieuwelingen. Mijn ambitie is om zo hard te kunnen rijden, dat ik bij het peloton kan blijven. Het jaar daarna hoop ik voorin het peloton te kunnen rijden en zo elk jaar een stapje verder te komen. Bij ASC Olympia kan ik me verder ontwikkelen en daarnaast is het heel gezellig met Fenna, Carola en de andere leden van de vereniging.”

ASC Olympia: meer dan alleen fietsen!

Naast de fietsen en trainen doen we bij ASC Olympia ook allerlei andere leuke dingen. Elk jaar gaan we in de herfstvakantie op mountainbike-weekend, ergens op een mooie plek midden in de natuur. We logeren dan bij een kampeerboerderij. Ook hebben we bij ASC Olympia elk jaar een kerstdiner, met niet alleen lekker eten maar ook met een bingo en met prijzen voor elke renner. Het is altijd weer spannend wie zal worden uitgeroepen tot de beste renner of tijdrijder van het jaar, of wie dit jaar de meeste progressie heeft gemaakt. Ook hebben we elk jaar een zomerbarbecue (dit jaar op 19 juni) en een bowlingavond (dit jaar op 25 mei).

We zouden het erg leuk vinden als er nog meer jongens en meisjes bij ASC Olympia gaan fietsen. We hebben een complete pagina met meer informatie over jeugdwielrennen. Denk je na het lezen van bovenstaand bericht “Wielrennen of mountainbiken lijkt mij ook wel gaaf!” Of ben je ouder en denk je dat jouw kind de wielersport leuk zou vinden? Neem dan gerust contact met ons op; we beantwoorden je vragen graag 🙂