Nils van ’t Hoenderdaal wéér Europees Kampioen

Nils van ’t Hoenderdaal wéér Europees Kampioen

Hoera! Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal is alwéér Europees Kampioen geworden! Tijdens de Europese Kampioenschappen Baanwielrennen in het Sir Chris Hoy Velodrome in Glasgow versloegen de Nederlandse teamsprinters in de finale hun grootste concurrent Frankrijk met 42,888 tegen 43,693. Duitsland pakte het brons.

De regerend wereldkampioenen op het Olympische onderdeel maakten in de eerste ronde hun favorietenrol al meer dan waar. Na een snelle openingsronde van Nils, reed het team een zinderende 42,811; de 2e beste tijd ooit voor de Nederlanders.

Het kan nog veel harder

De Nederlanders reden als enige team onder de 43 seconden. Drie keer achter elkaar. “Het kan nog veel harder. Ik opende hier bijna een halve seconde langzamer dan in Apeldoorn”, vertelt Nils. In de finale van de Wereldkampioenschappen in Apeldoorn zetten Nils en zijn team het Nederlands record op 42,727. Vrijdag bleven ze er drie keer slechts een fractie boven. “Kun je nagaan hoe hard die anderen vandaag hebben gereden.”

“Het kan nog veel harder. Ik opende hier bijna een halve seconde langzamer dan in Apeldoorn.”

 

ASC Olympia - Goud voor Olympiaan Nils van 't Hoenderdaal

Op weg naar Tokio 2020

Deze Europese Kampioenschappen in Glasgow waren een zoektocht. “We wisten niet precies waar we stonden”, vertelt bondscoach Bill Huck. “Het is het begin van het seizoen, maar dit telt zeker. Het is sowieso lekker om meteen een resultaat neer te zetten, maar voor ons is dit ook de eerste stap richting de Spelen van Tokio.”

Bij het EK liggen de eerste punten klaar in de kwalificatie voor de Spelen. Deelname in Tokio zal de snelle Oranje-mannen niet ontgaan.

Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal

“Nils trapte bij Olympia voor het eerst op de pedalen. Al snel kwam zijn talent bovendrijven.”

Nils stapte op 14-jarige leeftijd over van atletiek naar de wielersport. Hij sloot zich aan bij ASC Olympia. “Toen ik met atletiek stopte, kwam ik via via in aanraking met wielrennen. Bij ASC Olympia ben ik recreatief begonnen. ’s Zomers buiten, ’s winters binnen op de baan. Toen al een verwarmde, overdekte baan (het Velodrome is sinds 1998 overdekt). Rondjes rijden, binnen, warm, overdekt, dat beviel me wel. Je stapt gewoon af waar je bent begonnen! En dat geluid van die langszoevende wielrenners … Heerlijk.”

Nils kwam onder de vleugels van trainer Carolien van Herrikhuyzen – eveneens een begenadigd baanwielrenner en wereldkampioen. “Nils begon pas op zijn veertiende met wielrennen. Hij ging met zijn buurjongens mee, die al bij ASC Olympia fietsten. Hij trapte hier voor het eerst op de pedalen. Al snel kwam zijn talent bovendrijven. Ik ben met hem naar een testdag van de KNWU geweest waar Nils in de smaak viel van bondscoach Rene Wolff. Zo belandde hij al vrij snel op Papendal.”

Nils weet zich in de jaren daarna – ondanks toenemende concurrentie onder de sprinters – goed staande te houden in de selectie met snelle mannen van bondscoach Bill Huck. Nils’ troef is de snelle openingsronde die hij in de teamsprint neer weet te zetten.

Dat bewees hij in Apeldoorn en dat heeft hij in Glasgow wederom bewezen 🙂

Baanwielrennen in Amsterdam

Heeft Nils jou ook geïnspireerd om te gaan baanwielrennen en heb je vragen over baanwielrennen bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.