Women Racing: de eerste podiumplekken!

Women Racing: de eerste podiumplekken!

Toen we begin dit jaar voor het eerst bij elkaar kwamen met Women Racing en we onze doelen bespraken, begonnen we voorzichtig: ‘leren in een peloton rijden’, ‘wedstrijden (uit)rijden’, ‘basissnelheid verhogen’ en ‘samen een team creëren’. Maar al na de eerste ronde van de Vrouwenwielrennen Competitie in Munnikenland bleek dat we veel te voorzichtig waren geweest …

De basissnelheid en het vermogen om wedstrijden uit te rijden waren geen enkel probleem en met het teamgevoel zat het ook meteen al goed. Al in de volgende Vrouwenwielrennen competitie rondes konden we aan de slag met tactische opdrachten om te proberen het voordeel van ons overtal uit te spelen. Dat ging aardig goed, het enige dat nog ontbrak was een goed resultaat.

De laatste rit in lijn

Op 14 juli moest dat dan eindelijk eens gebeuren. Bij WV Eemland zou de vijfde ronde van de Vrouwenwielrennen Competitie worden verreden. Het was de laatste rit in lijn van de competitie dit jaar, dus ook de laatste mogelijkheid om wat pelotontactieken te oefenen. De opdracht van vandaag: een lead-out opzetten voor ofwel Caroline, ofwel onze kersverse clubkampioen Puck. Iris, Marloes en ik moesten het veldwerk verzetten.

Geen verspilde energie

Het peloton bestond uit zo’n 30 vrouwen, waarvan het merendeel ons inmiddels wel bekend voorkwam. De start was om 10:00 uur en het was overduidelijk dat dat voor de meesten wat aan de vroege kant was; de koers begon nogal tam. Wij hadden onze gangmaker Ineke vandaag niet bij ons en er reed niemand anders in het peloton, die zin had die taak over te nemen en het tempo goed op te voeren. Je zou de koers zelfs wel wat saai kunnen noemen, de ‘usual suspects’ reden af en toe weg voor de tussensprints voor de leidersprijs en een enkele eenzame vlucht was bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Dus 50 minuten lang verspilden we nauwelijks energie.

Zelf was ik stiekem wel blij met deze trage koers. Al na enkele rondes voelde ik dat ik mijn goede benen thuis had gelaten, terwijl ik als eerste lead-out was aangewezen. Na zo’n 40 minuten begaf ik mij toch maar eens naar de voorste gelederen van het peloton. Om mij alvast beter te positioneren voor de finale en in de hoop dat ik toch nog van betekenis kon zijn. Het haalde jammer genoeg niet veel uit, want net toen de laatste 3 ronden werden aangekondigd, kwam ik terecht achter een bochtjespannenkoek*, waardoor ik mijzelf in een mum van tijd toch weer achterin het peloton terugvond.

*bochtjespannenkoek: iemand die geen goede bochten kan rijden #woensdagweetje 😉

Twee podiumplekken!

Terugkeren lukte niet echt meer, maar gelukkig zag ik dat Puck in het wiel van Caroline reed en dat ze samen keurig in ongeveer zesde positie reden. De vooraf afgesproken lead out had wellicht dus toch nog kans van slagen. Het bruggetje op zo’n 100 meter voor de finish gooide helaas wat roet in het eten. Van een lead out was uiteindelijk niet echt sprake, maar dat weerhield Caroline er niet van om toch als eerste over de meet te komen. Puck wist met een knappe jump nog de derde plaats op te eisen. Niet één, maar twee podiumplekken dus! Het was niet helemaal gegaan zoals we hadden bedacht, maar het is het resultaat dat telt!

Focus op tijdrijden

De volgende ronde is een individuele tijdrit op 26 augustus in Zevenhuizen. We hebben enkele notoire hardrijders in het team – waaronder twee triathlonspecialisten – dus de verwachtingen zijn hoog. Als we daar meerdere goede resultaten weten te behalen, is een top 3 notering in het Vrouwenwielrennen Competitie misschien nog wel binnen handbereik. Maar zelfs als dat niet lukt, kunnen we nu al concluderen dat ons eerste wielerseizoen als Women Racing zeker al geslaagd is.

ASC Olympia - Women Racing: de eerste podiumplekken
Caroline (1) en Puck (3) op het podium bij de Vrouwenwielrennen Competitie

Meer informatie

Heb je vragen over Women Racing? Of over vrouwenwielrennen in het algemeen? Stel ze dan gerust. Wij beantwoorden je vragen graag. Bekijk ook de Fietsbelles FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Ben je een vrouw en wil je meedoen met een training? Je bent hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.