Drie jaar Fietsbelles: une belle histoire

Drie jaar Fietsbelles: une belle histoire

Alweer drie jaar Fietsbelles! Op 18 augustus 2015 reden Fietsbelles – onze actieve dames-divisie – hun Grand Départ. Fietsbelles zijn een begrip geworden in de Amsterdamse wielerscene: inmiddels zijn meer dan 60 enthousiaste meiden lid geworden. Daarmee zijn Fietsbelles de op één na grootste groep vrouwen van alle bij de KNWU aangesloten wielerverenigingen. Fietsbelles maken het vrouwenwielrennen in Amsterdam steeds toegankelijker. Het verhaal van Fietsbelles is er een van succes 🙂

“Fietsbelles draait om van elkaar leren en elkaar helpen. Zo word je sterker en krijg je meer zelfvertrouwen. Daarmee word je een betere wielrenner.” – Kim Peters

Fietsbelles: succesvol vrouwenwielrennen in Amsterdam

Actieve promotie onder wielersportliefhebbers in Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat ASC Olympia – qua aantal vrouwelijke leden – de op één na grootste wielervereniging van Nederland is.

Het succes van Fietsbelles vertaalt zich in het realiseren van doelstellingen die ze zichzelf hebben opgelegd. Wat begon als een groep vrouwen die vooral laagdrempelig en ongedwongen, samen wilden rijden, is uitgegroeid naar een dames-divisie met drie pijlers: SocialFaster en het inmiddels óók succesvolle Women Racing.

ASC Olympia - Women Racing: de tweede race en weer succesvol

Fietsbelles: méér dan alleen wielrennen

Fietsbel-les

Naast hun wekelijkse wielertochten, hebben Fietsbelles de afgelopen drie jaren veel mooie en leuke evenementen georganiseerd om het vrouwenwielrennen in Amsterdam te stimuleren en nog toegankelijker te maken. Voor vrouwen met geen of weinig ervaring op de fiets, werd Fietsbel-les in het leven geroepen.

Techniek workshops

Ook werden er verschillende techniek workshops georganiseerd. Tijdens deze ‘Belle en de Shop’ avonden – die samen met Futurumclub Amsterdam werden georganiseerd – leerden Fietsbelles de fijne kneepjes van fietsonderhoud. Daarmee kunnen ze beter voorbereid op pad op een echt goed onderhouden fiets.

Fietsbelles naar de heuvels

Elk jaar rijden Fietsbelles een heel weekend lang – samen met Ladies First Cycling – door het prachtige heuvellandschap van Limburg. Alle ingrediënten voor een geweldig weekend zijn dan aanwezig: mooi weer, prachtige routes met een paar flinke kuitenbijters, natuurlijk vlaai (!), heerlijk eten en drinken en nog veel meer.

Fietsbelles waren vorig weekend voor alweer de derde keer in het prachtige zuiden van ons land. Bekijk hieronder de foto’s van hun avonturen. De foto’s van edities 2017 & 2016 kun je (ook) vinden op facebook.com/fietsbelles.

“Vrouwenwielrennen is toch net even iets anders dan wanneer je met mannen rijdt. Vrouwen willen precies weten met wie ze rijden en hoe de route is. Er moet genoeg ruimte zijn voor een praatje. Dat zorgt voor een andere beleving.” – Kim Peters

Mountainbiken

Om hun aanbod compleet te maken, vonden Fietsbelles het vorig jaar hoog tijd om eens kennis te maken met mountainbiken. Op 19 februari werd een Kennismakings Clinic Mountainbiken georganiseerd. Speciaal voor vrouwen die nog nooit op een mountainbike hadden gezeten. Voor leden én voor niet-leden van Fietsbelles. Net als bij de Fietsbel-les. Het was zelfs mogelijk om mee te doen aan de clinic als je geen mountainbike had; want bij ASC Olympia bieden we geïnteresseerden de mogelijkheid om een mountainbike te lenen van de vereniging.

Rapha Women’s 100 Amsterdam

Net als voorgaande jaren, organiseert Kim Peters – initiator van Fietsbelles – ook dit jaar weer de Rapha Womens 100 Amsterdam. Op 15 september zullen opnieuw meer dan 100 vrouwen meerijden met de grootste ‘Women Only’ toertocht van Nederland. Dit jaar zelfs met een heuse barbecue – inclusief DJ – als afsluiter. Deelname aan de Rapha Womens 100 Amsterdam is gratis, inschrijven is een must. Lunch en BBQ zijn voor eigen rekening. Schrijf je snel in, want plaatsen zijn beperkt: ti.to/rapha-europe/womens100-2018.

Hieronder zie je de foto’s van de 2017 editie van de Rapha Women’s 100 Amsterdam. Foto’s van edities 2016 & 2015 kun je vinden op facebook.com/fietsbelles. Meer informatie over de Rapha Womens 100 Amsterdam kun je vinden op facebook.com/events/163351917810296.

Vrouwenwielrennen in het bestuur

Juist omdat vrouwenwielrennen in Amsterdam en omstreken de afgelopen jaren enorm in opmars is – Fietsbelles bestaat inmiddels uit meer dan 60 actieve vrouwen – is Kim (die naast dat zij veel fietskilometers maakt, in het dagelijks leven voor Rapha werkt) dit jaar gevraagd om toe te treden tot het ASC Olympia bestuur en vrouwenwielrennen te vertegenwoordigen. Omdat vrouwenwielrennen voor ASC Olympia steeds groter wordt en bovendien een heel specifieke discipline is. En dat vergt ook heel specifieke aandacht.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn Fietsbelles een echte, hechte en actieve groep die het vrouwenwielrennen in Amsterdam en omgeving steeds toegankelijker maken. En ze hebben voor het komende seizoen veel mooie plannen!

“Het zou gaaf zijn als we over een jaar ook een vergelijkbaar initiatief voor mannen hebben. Daar is meer dan genoeg animo voor.” – Kim Peters

Meer informatie en meerijden met Fietsbelles

Heb je vragen over vrouwenwielrennen in Amsterdam? Of heb je vragen over Fietsbelles? Stel ze dan gerust. Fietsbelles beantwoorden je vragen graag. Bekijk ook de Fietsbelles FacebookInstagram of volg Fietsbelles op Twitter.

Wil je een keer meerijden? Je bent van harte welkom om te komen kennismaken op elke eerste dinsdagavond van de maand. Fietsbelles vertrekken om 18:30 uur vanaf het clubgebouw van ASC Olympia aan de Sloterweg in Amsterdam. Vind je het na een paar keer meerijden leuk? Dan vinden de Fietsbelles het óók leuk als je lid wordt!

Fietsbelles: “C’est un beau roman, c’est une belle histoire, c’est une romance d’aujourd’hui.”  🙂