Nils van ‘t Hoenderdaal & collega’s ‘Sportploeg van het Jaar’

Nils van ‘t Hoenderdaal & collega’s ‘Sportploeg van het Jaar’

Olympiaan Nils van ‘t Hoenderdaal is samen met zijn collega-baansprinters verkozen tot ‘Sportploeg van het Jaar’. De sprintkanonnen kregen de meeste stemmen van collega-topsporters en de vakjury. Het NOC*NSF Sportgala vond gisteravond plaats in de AFAS Live.

Nils van ‘t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli behaalden in februari van dit jaar op de WK in Apeldoorn de gouden medaille op de teamsprint, het Olympische Koningsnummer. Die titel was de kroon op het werk na twee keer zilver op de voorgaande WK’s. De teamsprinters voegden daar in augustus in Glasgow nog de Europese titel aan toe. Roy van den Berg nam in die ploeg de plek in van Büchli.

Olympiaan Nils van 't Hoenderdaal met baansprinters Sportploeg van het Jaar
De baanwielrenners ontvangen uit handen van Rafael van der Vaart de Jaap Eden voor ‘Sportploeg van het Jaar’.

Jaap Eden

Oud-voetbalinternational Rafael van der Vaart kwam op het podium om de bijbehorende Jaap Eden Trofee uit te reiken. De wielrenners wonnen de verkiezing van de Sportploeg van het Jaar van de andere twee genomineerden; de hockeysters en de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

“We zijn ontzettend blij dat we deze prijs mogen ontvangen. Het is een enorme eer. We zijn blij dat onze prestaties door jullie op deze waarden worden geschat.”, aldus Harrie Lavreysen, die op het podium het woord nam namens de ploeg.”

“We vinden het uniek dat rijders uit onze ploeg naast het onderdeel teamsprint, waarop we Europees en wereldkampioen zijn geworden, ook andere individuele sprintnummers rijden. Op deze andere onderdelen zijn we elkaars grootste concurrenten.”

“Wat ons als team zo goed maakt, is dat we onze individuele belangen opzij kunnen zetten. Dat dit het mooiste jaar uit onze carrière is, is een feit. Voor de eerste keer is Nederland wereldkampioen geworden op dit onderdeel. Het uiteindelijke doel is goud halen op de Spelen van Tokio.”

Verkiezingsprocedure

“2018 was een zeer succesvol jaar, met prachtige prestaties op grote evenementen,” aldus Bas van de Goor, oud-volleyballer en de voorzitter van de vakjury. “Het was moeilijk om in elke categorie de genomineerden aan te wijzen. Er zijn veel goede discussies gevoerd in de vakjury. Iedereen bracht daarbij zijn eigen visie en ervaring mee. We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondiale spreiding van de sport op topniveau.”

Een vakjury bepaalt deze nominaties op basis van de shortlist die NOS en NOC*NSF hebben opgesteld. De sportbonden hebben hiervoor hun input gegeven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van vorig jaar t/m 30 november van dit jaar. De stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending van het Sportgala. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de leden van de vakjury brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de individuele vakjuryleden staan samen voor de overige vijftig procent.

Baanwielrennen in Amsterdam

Hebben Nils en zijn collega-baansprinters ook geïnspireerd om te gaan baanwielrennen? Of heb je vragen over baanwielrennen bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.