Regio Trainingen Jeugd 2019

Regio Trainingen Jeugd 2019

Vanaf dit wielerseizoen organiseert ASC Olympia een nieuwe serie trainingen, om jeugdrenners van verschillende verenigingen – uit dezelfde categorieën – met elkaar te laten trainen. We hebben ze ‘Regio Trainingen‘ gedoopt. Al meteen tijdens de eerste training, bleek deze nieuwe serie bijzonder succesvol. We gaan er dus zeker mee door 🙂

Regio Trainingen Jeugd

Donderdag 25 april hielden we de eerste van een reeks van vier regio trainingen op ons eigen parcours. De trainingen houden we op de laatste donderdag van de maand van 18:30 uur t/m 20:00 uur en zijn speciaal voor jeugdrenners – categorieën 6 & 7 én nieuwelingen – die wedstrijden rijden. Maar liefst 11 jeugdrenners hadden zich voor deze training aangemeld, ondanks dat ze nog niet wisten wat we precies gingen doen. Dat maakte hen niets uit, want ze kwamen allemaal om samen te trainen en plezier te hebben met de renners die ze vaak alleen maar bij wedstrijden tegenkomen en dan elkaars concurrent zijn.

ASC Olympia - Regio Trainingen Jeugd 2019

Het concept

Het idee om deze trainingsavonden aan te bieden, is voortgekomen uit het baanwielrennen. Tijdens de maandagavond jeugdtrainingen in het Sportpaleis Alkmaar – georganiseerd door Alcmaria Victrix – trainen renners van de verschillende Noord-Hollandse verenigingen samen op de baan. Het samen trainen is dan veel belangrijker, dan van welke vereniging je bent. Door samen te fietsen met leeftijdsgenoten, beleef je meer plezier. Daardoor leer je meer en dat maakt je een betere (baan)wielrenner.

Daarom besloten Lucas Eenkhoorn en ik om deze vorm van trainen, ook op te zetten voor het wegwielrennen. Niet – zoals mij wel eens argwanend is gevraagd – om renners bij hun eigen vereniging vandaan te halen en naar Olympia te lokken, maar om de renners samen met leeftijdsgenoten en gelijkgestemde wedstrijdrijders te kunnen laten trainen.

Behoefte

Het blijkt dat jeugdrenners die wedstrijden rijden, de behoefte hebben om samen met hun maatjes samen te trainen. Normaal gesproken komen ze hun maatjes alleen tegen bij regionale en landelijke wedstrijden. Daar zoeken ze elkaar op om samen in te rijden, voor de warming-up en om even te kunnen ‘socializen’.

Samen trainen met leeftijdsgenoten en gelijkgestemden is bij hun eigen vereniging dan soms wat lastig, omdat er wel renners zijn om mee te trainen, maar zij zijn dan óf niet van hun eigen leeftijd óf rijden niet of minder vaak wedstrijden dan zij dat zelf doen.

Daarom namen wij het initiatief voor deze nieuwe serie ‘regio trainingen’.

ASC Olympia - Nieuw Initiatief: Regionale Trainingen

Eerste ronde

Donderdagavond 25 april waren 11 renners van verschillende verenigingen van Hoorn tot Baarn, naar ASC Olympia gekomen. Tot onze verrassing waren dat niet alleen renners die op de weg rijden, maar ook renners die wegwedstrijden combineren met mountainbiken, cyclocross, baanwielrennen en zelfs een heuse BMX-er! Na het inrijden als warming up 3 ronden van 2,5 kilometer, konden we beginnen aan ‘het echte werk’.

Ploegenspel

Eén van de renners mocht bij trainer Lucas een kaart kiezen waarop het trainingsonderdeel op stond geschreven. Het werd een ‘ploegenspel’.

Vervolgens werden er drie captains aangesteld die ieder een team van 4 renners moesten kiezen. Omdat we een oneven aantal deelnemers hadden, fungeerde assistent-trainer Frank van BRC Kennemerland als renner nummer 12.

De opdracht was, om in vier ronden – als team! – zo snel mogelijk over de finish te komen, waarbij de vierde renner de beslissende, winnende renner zou zijn. Elk team kreeg één minuut om de tactiek te bespreken. Daarna was het ‘knallen’! En dat deden ze; er werd meteen hard gereden en af en toe gedemarreerd. Toch toch bleven alle 12 renners bij elkaar, als 1 peloton.

Lucas en ik reden mee om te zien hoe er gereden werd en om mee te maken wat de renners beleven. Nadat de renners waren gefinisht, konden ze eerst een ronde uitrijden waarna we een korte evaluatie hielden. Er was nog een kleine discussie welk team er gewonnen had, wat door Lucas meteen werd weggewuifd met de mededeling dat het niet belangrijk was, wie er had gewonnen. Wat de renners van de opdracht hadden geleerd, was een stuk belangrijker. Het viel Lucas en mij op, dat er wel werd (om)gekeken of en vooral wie er in het wiel zat bij een demarrage, maar dat dit nauwelijks tot niet het geval was bij het veranderen van positie. Terwijl ze dit als baanrenner juist zeker wél zouden doen.

Sprint in lijn

Voor het tweede gedeelte van de training, koos een andere renner een kaart. Het werd de ‘sprint in lijn’: zes keer sprinten. Alle renners reden vervolgens in een lint achter Lucas aan. Na de laatste bocht van iedere ronde, werd er op signaal, uit de lijn gesprint richting de finishlijn van WVA. Natuurlijk ‘volle bak’, inclusief kijken en rekening houdend met mede-renners. Een erg leuke maar vooral zware oefening. We hebben het maar bij 5 sprints gehouden, omdat Lucas de zesde sprint niet meer kon aantrekken …

Na deze sprintserie konden we twee ronden uitrijden en maakten we natuurlijk een groepsfoto – die je hierboven ziet. Als afsluiter namen we allemaal een blikje fris in het ASC Olympia clubhuis. Daar waren inmiddels ook de ouders aanwezig en konden we allemaal even napraten.

Samen trainen is niet alleen leuk, maar vooral ook erg leerzaam en gewoon gezellig!

Hartelijk dank!

Hartelijk dank aan de ouders van alle renners. Het wordt zo vaak vergeten, hoe belangrijk ouders zijn; zij zorgen ervoor dat renners op tijd komen bij trainingen en wedstrijden. Zonder hun bereidheid om hun wielrennende kinderen naar deze training te brengen, hadden Lucas en ik er alleen met z’n tweeën gestaan …

Ook een ‘hartelijk dank’ aan het ASC Olympia bestuur; zij gaven ons de kans om deze vier Regio Trainingen te geven, in de tijd van de eigen Olympia trainingen en natuurlijk aan Frank voor je aanwezigheid en deskundige hulp tijdens deze trainingen.

Zeker niet als laatste: een heel groot ‘hartelijk dank’ aan Maaike, Veerle, Silje, Colin, Robin, Stan, Lars, Sal, Ilja, Jeffrey en Jan voor het meedoen aan de eerste Regio Training. We hopen dat jullie er de volgende keer ook weer bij zijn!

Meedoen?

Was je er deze keer niet bij en wil je ook een keer meedoen met deze nieuwe serie trainingen? Geef je dan op via trainers@ascolympia.nl. Deelname aan de trainingen kan alléén door je aan te melden via bovenstaand e-mailadres. De volgende training is op donderdag 30 mei. We hopen op weer zo’n grote – of nog grotere! – groep renners. Kijk voor meer informatie op ascolympia.nl/2019/03/12/nieuw-initiatief-regionale-trainingen.

Wielrennen in Amsterdam

Wil je ook wielrennen? Of beter leren wielrennen? Of heb je vragen over wielrennen bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een van onze trainingen, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.