Verslag: Nederlands Kampioenschap 50 kilometer 2019

Zaterdagavond 21 december organiseerde ASC Olympia in het Velodrome Amsterdam het Nederlands Kampioenschap 50 kilometer voor categorieën Elite, Beloften & Junioren. De 25-jarige Jan Willem van Schip (Beat Cycling Club) werd Nederlands Kampioen; hij wist de 250 ronden af te leggen in 1:02:36.751 en kwam als eerste over de streep.

En als of één rood-wit-blauwe trui nog niet genoeg was, kon Jan Willem de volgende dag ook nog een andere nationale kampioenstrui aantrekken; hij werd in Omnisport Apeldoorn, Nederlands Kampioen Omnium. Hartelijk gefeliciteerd met je overwinningen, Jan Willem! Dikke kudos voor jou 👊🏻😃

Nederlands Kampioenschap 50 KM

Enkele ronden voor het einde van het nationale kampioenschap, pakte Jan Willem resoluut de koppositie van de elf koppige groep die nog over was en niemand was in staat hem te passeren. Jan Willem neemt de kampioenstrui over van Ryan Schilt, die natuurlijk naar het Velodrome was gekomen om zijn titel te verdedigen. De 21-jarige Ryan was degene die nog het langst het wiel van Jan Willem kon volgen, maar in de finale was Jan Willem net even sneller. Ryan kwam in 1:02:36.953 als tweede over de finish. Martijn Tusveld (Team Sunweb) werd met 1:02:37.404 derde.

Olympiaan Yentl Ruijmgaard (die (ook) bij WPGA rijdt) reed zaterdagavond in 1:02:37.769 naar een heel fraaie vijfde plaats.

Verslag: NK 50 KM 2019

Nare valpartij

De strijd om de rood-wit-blauwe kampioenstrui werd halverwege de wedstrijd ontsierd door een valpartij met zeer nare gevolgen. De valpartij was zo ernstig dat de wedstrijd werd stilgelegd. Jan Willem van Schip was ook bij die valpartij betrokken maar kwam er met een gescheurde broek en wat schaafwonden, bekaaid vanaf.

De 28-jarige Melvin van Zijl (Vlasman Cycling Team) was de grootste pechvogel in die valpartij; hij had verwondingen aan zijn arm en been en bovendien aan zijn hoofd. Daardoor werd verliet hij het Velodrome op een brancard en werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Aanvankelijk werd gevreesd voor een kaakbreuk, maar dat bleek gelukkig niet het geval. De valpartij van Melvin was extra zuur, omdat hij tijdens het NK 50 KM in 2017 ook al ten val kwam …

“Het bleek een kaakontwrichting”, vertelt Melvin, die zondag alweer uit het ziekenhuis was ontslagen. “Dat was wel even schrikken, ook omdat er bloed uit mijn mond kwam. Gelukkig heb ik geen breuken en heb ik mijn tanden nog. Ik heb een hersenschudding en spuug nog veel. Maar op 9 januari rijd ik de Zesdaagse van Bremen. Dan wil ik er weer staan.”

Na bijna een half uur – met nog 128 ronden op het bord – werd het Nederlands Kampioenschap 50 kilometer na overleg tussen de baancommissaris  en de renners hervat.

Check hier de uitslagen van het Nederlands Kampioenschap 50 KM.

Een fraaie foto impressie van Duane van der Geld vind je hier.

Voorprogramma: Amsterdamse Baan Competitie

Voorafgaand aan het Nederlands Kampioenschap 50 kilometer, organiseerden we een extra ronde van de Amsterdamse Baan Competitie. We hebben hiertoe besloten, omdat we – door een te laag aantal inschrijvingen – het NK Madison 2019 helaas moesten annuleren. Door de vrijgekomen ruimte, hadden we een heel mooie gelegenheid om een extra ABC wedstrijd te rijden.

Hoewel er normaal gesproken een wat grotere groep renners mee(st)rijd in de ABC wedstrijden, waren er toch 10 renners naar het Velodrome gekomen. Zij reden in de twee uur voorafgaand aan het Nederlands Kampioenschap – als voorprogramma – met en tegen elkaar. De ABC wedstrijd werd verreden als volledig omnium (Scratch, Temporace, Afvalkoers, Snowball en Puntenkoers). Het gaf de renners een mooie voorbereiding op het NK Baanomnium Masters dat op 2 februari wordt verreden in het Velodrome.

Verslag: NK 50 KM 2019 | Foto: Duane van der Geld

Hoewel hij geen rood-wit-blauwe trui kon aantrekken, wist Glen van Nierop met 162 punten het omnium te winnen. Achter Glen was het nog even een spannende strijd; Koen Polder en Sal Meijer haalden respectievelijk 157 en 156 punten.

Check hier de uitslagen van deze extra wedstrijd van de Amsterdamse Baan Competitie.

De Amsterdamse Baan Competitie is een serie van negen baanwedstrijden, die worden verreden op de wielerbaan in het Velodrome Amsterdam. De ABC wordt georganiseerd om meer wedstrijden te bieden voor amateurs, sportklasse en masters. Vrouwen en Nieuwelingen zijn ook van harte welkom om mee te doen.

Olympisch goud voor Olympiaan

Het Nederlands Kampioenschap 50 kilometer is een kampioenschap met een bijzonder rijke historie. Het was ooit een Olympisch onderdeel dat bovendien een Nederlandse winnaar kende: Amsterdammer en Olympiaan Ko Willems (27 oktober 1900 – 28 september 1983) reed tijdens de Olympische Spelen van 1924 in Parijs naar de gouden medaille op het onderdeel. Hij wist de 50 kilometer op de baan af te leggen in 1:18.24.

Ko behaalde met zijn overwinning de vierde gouden medaille voor het toenmalige TeamNL – dat uit 153 sporters bestond. In totaal won de gehele Nederlandse equipe 10 medailles, waarvan er vier door wielrenners werden behaald.

Naast zijn Olympische titel in 1924 werd Ko in 1921 ook al Nederlands Kampioen bij de amateurs en in 1923 mocht hij de rood-wit-blauwe trui aantrekken nadat hij de snelste renner was op de ‘lange afstand’ (30 km).

Trouwens … het was ook tijdens de Olympische Spelen van 1924 dat Olympiaan Jaap Meijer – die een jaar later wereldkampioen werd – naar het zilver reed op de 1000 meter sprint.